
Private Letter Ruling 8527083 

April 12, 1985 

This is in response to your request for a ruling dated * * * submitted on your behalf by your 

authorized representative concerning contributions to your spousal individual retirement account 

(IRA) for taxable 1984. 

Your husband died on February 23, 1984. Before he died he earned more than $2,250 in wages 

for 198. You did not earn any wages in 1984. 

Your husband made contributions to an IRA for taxable years 1982 and 1983. You made 

contributions to a spousal IRA for taxable years 1982 and 1983. 

Based on the above facts, the following ruling is requested: 

You will be permitted to make a tax-deductible contribution of $2,000 to your spousal IRA for 

taxable year 1984, based upon your deceased husband’s compensation for 1984. 

Section 219(a) of the Internal Revenue Code allows a deduction in an amount equal to the 

qualified retirement contributions of the individual for the taxable year. Section 219(e)(1)(B) of 

the Code provides that the term qualified retirement contributions includes an amount paid in 

cash for the taxable year by or on behalf of such individual to an individual retirement plan. 

Section 219(b) of the Code provides that the amount allowable as a deduction under Section 

219(a) to any individual for any taxable year shall not exceed the lesser of – (A) $2,000, or (b) 

an amount equal to the compensation includible in the individual’s gross income for such 

taxable year. 

Section 219(c) of the Code provides a special rule for certain married taxpayers. Section 

219(c)(1) provides that in the case of any individual with respect  to whom a deduction is 

allowable under section 219(a)-(A) who files a joint return under section 6013 for a taxable year, 

and (B) whose spouse has no compensation (determined without regard to section 911) for 

such taxable year, there shall be allowed as a deduction any amount paid in cash for the 

taxable year by or on behalf of the individual to an individual retirement plan established for the 

benefit of his spouse. Section 219(c)(2) provides that the amount allowable as a deduction 

under 219(c)(1) shall not exceed the excess of (A) the lesser of – (i)$2,250, or (ii) an amount 

equal to the compensation includible in the individual’s gross income for the taxable year, over 

(B) the amount allowable as a deduction under section 219(a) for the taxable year (determined 

without regard to so much of the employer contributions to a simplified employee pension as is 

allowable by reason of section 219(b)(2)). In no event shall the amount allowable as a deduction 

exceed $2,000. 

Section 6013(a)(3) of the Code provides that, in the case of death of one spouse, a surviving  

spouse may file a joint return with respect to both the survivor and the decedent if no return for 

the taxable year has been made by the decedent, no executor or administrator is appointed 

before the last day prescribed by law for filing the return of the surviving spouse. 



Section 6013(c) of the Code provides that where the husband and wife have different taxable 

years because of the death or either spouse, the joint return shall be treated as if the taxable 

years of both spouses ended on the date of the closing of the surviving spouse’s taxable year. 

You represent that you received no compensation for 1984 and that you will file a joint return on 

behalf of your husband and yourself for taxable year 1984. 

Based on the foregoing, we conclude that you may contribute up to $2,000 for taxable year 

1984 to your spousal IRA. This contribution may only be deducted on the joint return filed on 

behalf of your husband and yourself, for taxable year 1984. 

This ruling is based upon your representation that no contribution has been made for 1984 on 

behalf of your husband to his IRA. This ruling does not permit a contribution to your husband’s 

IRA for 1984. 

Any such contribution made to your husband’s IRA for taxable year 1984 would be considered 

an excess contribution and subject to the 6 percent excise tax for the year the contribution is 

made and each year it remains in your husband’s IRA. 

A copy of this letter has been sent to your authorized representative in accordance with a power 

of attorney on file in this office. 


