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ISSUE  

Is a beneficiary's disclaimer of a beneficial interest in a decedent's individual retirement account 

(IRA) a qualified disclaimer under § 2518 of the Internal Revenue Code even though, prior to 

making the disclaimer, the beneficiary receives the required minimum distribution for the year of 

the decedent's death from the IRA?  

FACTS  

Decedent dies in 2004. At the time of death, Decedent is the owner of an IRA described in § 

408(a) with assets having a fair market value of $2,000x. Decedent's "required beginning date," 

as described in § 401(a)(9)(A), occurred prior to 2004, and accordingly Decedent was receiving 

annual distributions from the IRA prior to the time of death. However, at the time of death, 

Decedent had not received the required minimum distribution for the 2004 calendar year.  

Situation 1: Under the terms of the IRA beneficiary designation pursuant to the IRA governing 

instrument, Decedent's spouse, Spouse, is designated as the sole beneficiary of the IRA after 

Decedent's death. A, the child of Decedent and Spouse, is designated as the beneficiary in the 

event Spouse predeceases Decedent. Three months after Decedent's death, in accordance 

with § 1.401(a)(9)-5, A-4, of the Income Tax Regulations, the IRA custodian pays Spouse 

$100x, the required minimum distribution for 2004. No other amounts have been paid from the 

IRA since Decedent's date of death.  

Seven months after Decedent's death, Spouse executes a written instrument pursuant to which 

Spouse disclaims the pecuniary amount of $600x of the IRA account balance plus the income 

attributable to the $600x amount earned after the date of death. The income earned by the IRA 

between the date of Decedent's death and the date of Spouse's disclaimer is $40x. The 

disclaimer is valid and effective under applicable state law. Under applicable state law, as a 

result of the disclaimer, Spouse is treated as predeceasing Decedent with respect to the 

disclaimed property. As soon as the disclaimer is made, in accordance with the IRA beneficiary 

designation, A, as successor beneficiary is paid the $600x amount disclaimed, plus that portion 



of IRA income earned between the date of death and the date of the disclaimer attributable to 

the $600x amount ($12x).  

Situation 2: The facts are the same as in Situation 1, except that, instead of disclaiming a 

pecuniary amount, Spouse validly disclaims, in the written instrument, 30 percent of Spouse's 

entire interest in the principal and income of the balance of the IRA account remaining after the 

$100x required minimum distribution for 2004 and after reduction for the pre-disclaimer income 

attributable to the $100x required minimum distribution ($2x). As soon as the disclaimer is 

made, in accordance with the beneficiary designation, A is paid 30 percent of the excess of the 

remaining account balance over $2x.  

Situation 3: The facts are the same as in Situation 1, except that A is designated as the sole 

beneficiary of the IRA after Decedent's death, Spouse is designated as the beneficiary in the 

event A predeceases Decedent, and the $100x required minimum distribution for 2004 is paid to 

A 3 months after Decedent's death. Seven months after Decedent's death, A disclaims the 

entire remaining balance of the IRA account except for $2x, the income attributable to the $100x 

required minimum distribution paid to A. As soon as the disclaimer is made, in accordance with 

the IRA beneficiary designation, the balance of the IRA account, less $2x, is distributed to 

Spouse as successor beneficiary. A receives a total of $102x.  

LAW AND ANALYSIS  

Section 408(a) provides that the term "individual retirement account" means a trust created or 

organized in the United States for the exclusive benefit of an individual or his or her 

beneficiaries, but only if the written governing instrument creating the trust meets certain 

specified requirements.  

Section 408(a)(6) provides that, under regulations prescribed by the Secretary, rules similar to 

the rules of § 401(a)(9) and the incidental death benefit requirements of § 401(a) shall apply to 

the distribution of the entire interest of an individual for whose benefit an IRA trust is maintained.  

Under § 401(a)(9)(A), a trust will not constitute a qualified trust unless the plan provides that the 

entire interest of each employee (i) will be distributed to such employee not later than the 



required beginning date, or (ii) will be distributed, beginning not later than the required beginning 

date, in accordance with regulations, over the life of such employee or over the lives of such 

employee and a designated beneficiary (or over a period not extending beyond the life 

expectancy of such employee or the life expectancy of such employee and a designated 

beneficiary).  

Under § 1.408-8, A-1, an IRA is subject to the required minimum distribution rules of § 401(a)(9) 

and must satisfy the requirements of §§ 1.401(a)(9)-1 through 1.401(a)(9)-9 in the same manner 

as a plan, except as otherwise specified in § 1.408-8. Under § 1.408-8, A-1, for purposes of 

applying the rules of §§ 1.401(a)(9)-1 through 1.401(a)(9)-9, the IRA owner is substituted for the 

employee. Under § 1.408-8, A-3, the term "required beginning date" means April 1 of the 

calendar year following the calendar year in which the IRA owner attains age 70 1/2.  

Under § 1.401(a)(9)-4, A-1, a designated beneficiary is an individual who is designated as a 

beneficiary either by the terms of the plan or by an affirmative election by the employee (or the 

employee's surviving spouse) specifying the beneficiary. A beneficiary designated as such 

under the plan is an individual who is entitled to a portion of an employee's benefit, contingent 

on the employee's death or another specified event.  

Section 1.401(a)(9)-4, A-4, provides that the employee's designated beneficiary generally will be 

determined based on the beneficiaries designated as of the employee's date of death who 

remain beneficiaries as of September 30th of the calendar year following the calendar year of 

the employee's death. Generally, any person who was a beneficiary as of the employee's date 

of death, but is not a beneficiary as of that September 30th (e.g., because the person receives 

the entire benefit to which the person is entitled before that September 30th), is not taken into 

account in determining the employee's designated beneficiary for purposes of determining the 

distribution period for required minimum distributions after the employee's death. Accordingly, if 

a person disclaims entitlement to the employee's benefit by a disclaimer that satisfies § 2518 by 

that September 30th, thereby allowing other beneficiaries to receive the disclaimed benefit 

instead, the disclaimant is not taken into account in determining the employee's designated 

beneficiary.  



Under § 2518(a), if a person makes a qualified disclaimer with respect to any interest in 

property, then for estate, gift, and generation-skipping transfer tax purposes, the disclaimed 

interest will be treated as if the interest had never been transferred to the disclaimant. Instead, 

the interest will be considered as having passed directly from the decedent to the person 

entitled to receive the property as a result of the disclaimer.  

Under § 2518(b), the term "qualified disclaimer" means an irrevocable and unqualified refusal by 

a person to accept an interest in property, but only if: (1) the refusal is in writing; (2) the writing 

is received by the transferor of the interest, his or her legal representative, or the holder of the 

legal title to the property to which the interest relates, not later than the date that is 9months 

after the later of--(A) the date on which the transfer creating the interest in the person is made, 

or (B) the day on which the person attains the age of 21; (3) the person has not accepted the 

interest or any of its benefits; and (4) as a result of the refusal, the interest passes without any 

direction on the part of the person making the disclaimer and passes either--(A) to the spouse of 

the decedent, or (B) to a person other than the person making the disclaimer.  

Section 25.2518-2(d)(1) of the Gift Tax Regulations provides that a qualified disclaimer cannot 

be made with respect to an interest in property if the disclaimant has accepted the interest or 

any of its benefits, expressly or impliedly, prior to making the disclaimer. Acceptance is 

manifested by an affirmative act that is consistent with ownership of the interest in the property. 

Acts indicative of acceptance include: using the property or the interest in the property; 

accepting dividends, interest, or rents from the property; and directing others to act with respect 

to the property or interest in the property. However, a disclaimant is not considered to have 

accepted the property merely because, under applicable local law, title to the property vests 

immediately on the decedent's death in the disclaimant.  

Section 25.2518-3 provides rules regarding the circumstances under which an individual may 

make a qualified disclaimer of less than the individual's entire interest in property and may 

accept the balance of the property. Section 25.2518-3(b) provides that a disclaimer of an 

undivided portion of a separate interest in property that meets the other requirements of a 

qualified disclaimer under § 2518(b) and the corresponding regulations is a qualified disclaimer. 

Under the regulations, each interest in property that is separately created by the transferor is 



treated as a separate interest in property. An undivided portion of a disclaimant's separate 

interest in property must consist of a fraction or percentage of each and every substantial 

interest or right owned by the disclaimant in the property and must extend over the entire term 

of the disclaimant's interest in the property and in other property into which the property is 

converted.  

Section 25.2518-3(c) provides that the disclaimer of a specific pecuniary amount out of a 

pecuniary or nonpecuniary bequest or gift can be a qualified disclaimer provided that no income 

or other benefit of the disclaimed amount inures to the benefit of the disclaimant either prior to 

or subsequent to the disclaimer. Following the disclaimer, the amount disclaimed and any 

income attributable to that amount must be segregated based on the fair market value of the 

assets on the date of the disclaimer or on a basis that is fairly representative of the value 

changes that may have occurred between the date of transfer and the date of the disclaimer. 

The regulation further provides that a pecuniary amount that is distributed to the disclaimant 

from the bequest prior to the disclaimer is treated as a distribution of corpus from the bequest 

that does not preclude a disclaimer with respect to the balance of the bequest. However, the 

acceptance of a distribution from the bequest is considered an acceptance of a proportionate 

amount of the income earned by the bequest. That income must be similarly segregated from 

the disclaimed amount and cannot be disclaimed. The regulation provides a formula to 

determine the proportionate share of the income considered to be accepted by the disclaimant, 

and thus, not eligible to be disclaimed, as follows:  

 Total amount of distributions received          Total amount of income 

 by the disclaimant out of gift or bequest       earned by the bequest 

   _________________________________________   X   between the date of 

   Total value of the gift or bequest              transfer and the date of 

   on the date of the transfer                     disclaimer 

 

See § 25.2518-3(d), Example 17 (illustrating a beneficiary's qualified disclaimer of an interest in 

a brokerage account passing to the beneficiary when, prior to the disclaimer, the beneficiary 

withdrew a pecuniary amount from the account); see also § 25.2518-3(d), Example 19 



(regarding a pecuniary disclaimer funded on a basis that is fairly representative of value 

changes that occurred between the date of transfer and the date of the disclaimer).  

In Situations 1, 2, and 3, the beneficiary's receipt of the $100x distribution from the IRA 

constitutes an acceptance of $100x of corpus, plus the income attributable to that amount. 

Based on the formula contained in § 25.2518-3(c), the amount of income attributable to the 

$100x distribution that the beneficiary is deemed to have accepted, and therefore cannot 

disclaim, is $2x computed as follows:  

           $100x (distribution) 

           _____________________          $40x (IRA income from date of 

           $2000x (date of death     X    death to date of disclaimer) 

           value of IRA) 

 

However, the beneficiary's acceptance of these amounts does not preclude the beneficiary from 

making a qualified disclaimer with respect to all or a portion of the balance of the IRA.  

Accordingly, in Situation 1, assuming the other requirements of § 2518(b) are satisfied, 

Spouse's disclaimer constitutes a qualified disclaimer under § 2518(b) of the $600x pecuniary 

amount, plus $12x (the IRA income attributable to the disclaimed amount ($600x/$2000x X 

$40x)).  

In Situation 2, Spouse disclaims, in accordance with § 25.2518-3(b), an undivided portion (30 

percent) of Spouse's principal and income interest in the remaining IRA account balance, rather 

than a pecuniary amount as in Situation 1. However, as in Situation 1, Spouse's receipt of the 

$100x distribution also constitutes acceptance of $2x of income deemed attributable to the 

amount distributed. Spouse may not disclaim any portion of the $2x. Therefore, in Situation 2, 

assuming the other requirements of § 2518(b) are satisfied, Spouse's disclaimer of 30 percent 

of Spouse's entire interest in the principal and income of the balance of the IRA account 

remaining after the $100x required minimum distribution for 2004 and after reduction for the pre-

disclaimer income attributable to that amount ($2x), constitutes a qualified disclaimer to the 

extent of 30 percent of the remaining IRA account balance after reduction for the $2x of income 



Spouse is deemed to have accepted (that is, .30 X [value of remaining account balance on date 

of disclaimer - $2x]).  

The results in Situations 1 and 2 would be the same if the amount disclaimed, plus that portion 

of the post-death IRA income attributable to the disclaimed amount, is not distributed outright to 

A, but instead is segregated and maintained in a separate IRA account of which A is the 

beneficiary as described in § 1.401(a)(9)-8, A-3. See also, § 1.401(a)(9)-8, A-2(a)(2). Separate 

accounts for A and Spouse may be made effective as of the date of Decedent's death in 2004, 

and the 2004 required minimum distribution does not have to be allocated among the 

beneficiaries of the separate accounts for purposes of the separate account rules under § 

1.401(a)(9)-8, A-3.  

In Situation 3, A disclaims A's entire principal and income interest in the remaining IRA account 

balance after the payment of the required minimum distribution for 2004, except for $2x. As in 

Situations 1 and 2, A's receipt of the $100x required minimum distribution also constitutes an 

acceptance of the $2x of income that is deemed attributable to the required minimum 

distribution that is distributed. A may not disclaim any portion of the $2x. Therefore, in Situation 

3, assuming the other requirements of § 2518(b) are satisfied, A's disclaimer of the entire 

principal and income balance of the IRA remaining after the payment of the required minimum 

distribution for 2004, except for $2x (that is, 100% of value of the remaining account balance on 

the date of the disclaimer, less $2x) constitutes a qualified disclaimer.  

In addition, under § 1.401(a)(9)-4, A-4, any person who was a beneficiary of the employee's 

benefit as of the date of the employee's death, but is not a beneficiary as of September 30th of 

the calendar year following the calendar year of the employee's death, is not considered a 

designated beneficiary for purposes of § 401(a)(9). In Situation 3, A both received the required 

minimum distribution amount and timely disclaimed entitlement to the entire balance of the IRA 

account on or before September 30, 2005. Accordingly, if A is paid the $2x of income 

attributable to the required minimum distribution amount on or before September 30, 2005, A 

will be treated as not entitled to any further benefit as of September 30, 2005, and therefore, A 

will not be considered a designated beneficiary of the IRA for purposes of § 401(a)(9).  

HOLDINGS  



A beneficiary's disclaimer of a beneficial interest in a decedent's IRA is a qualified disclaimer 

under § 2518 (if all of the requirements of that section are met), even though, prior to making 

the disclaimer, the beneficiary receives the required minimum distribution for the year of the 

decedent's death from the IRA. The beneficiary may make a qualified disclaimer under § 2518 

with respect to all or a portion of the balance of the account, other than the income attributable 

to the required minimum distribution that the beneficiary received, provided that at the time the 

disclaimer is made, the disclaimed amount and the income attributable to the disclaimed 

amount are paid to the beneficiary entitled to receive the disclaimed amount, or are segregated 

in a separate account.  

Further, a person disclaiming his or her entire remaining interest in an IRA will not be 

considered a designated beneficiary of the IRA for purposes of § 401(a)(9), if the qualified 

disclaimer is made on or before September 30th of the calendar year following the calendar 

year of the employee's death, and if, on or before that September 30th, the disclaimant is paid 

the income attributable to the required minimum distribution amount, so that the disclaimant is 

not entitled to any further benefit in the IRA after September 30th of the calendar year following 

the calendar year of the employee's death.  
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